Iedereen kan straks op glasvezel in Coevorder dorpen

Iedereen die dat wil – dus ook mensen die op de prairie of midden in het bos wonen – kan straks in de gemeente Coevorden op glasvezel aangesloten worden.

De aanleg van het net begint in maart. Het gaat om alle gebieden buiten de stad Coevorden, waar al glasvezel ligt.

Basisvoorziening

De gemeente beschouwt glasvezel als een basisvoorziening. ,,Vergelijk het met andere aansluitingen als water en elektriciteit. Ook die moeten er voor iedereen zijn, ook als je afgelegen woont’’, zegt woordvoerder Liesbeth Mennink. Overigens is Coevorden met glasvezel voor iedereen niet uniek. Voorwaarde is wel dat mensen een abonnement op een provider nemen.

Net als elders zijn er in Coevorden ook allerlei groeperingen actief geweest om glasvezel buiten de stad mogelijk te maken. De zes burgerinitiatieven zijn na verloop van tijd samengevoegd tot Stichting Glasvezel Zuidenveld. Die heeft berekend dat tenminste 40 procent van de huishoudens mee moet doen. Ruim 70 procent van die ‘postadressen’ heeft in 2017 een intentieverklaring getekend voor glasvezel.

Flinke greep in de kas

De gemeente Coevorden doet een flinke greep in de kas om het glasvezelnetwerk buiten de stad op te zetten. De stichting kan 4,4 miljoen euro verwachten: 2,9 in de vorm van een lening en 1,5 miljoen voor deelname in de Glasvezel Zuidenveld Coevorden BV. Het geld komt overigens pas beschikbaar als ook de Coevorder politiek ermee akkoord gaat. Maandag komt het voorstel aan bod in een extra commissievergadering, waarna op 18 december in de gemeenteraad het definitieve besluit volgt.

De totale investering bedraagt maximaal 14,5 miljoen euro. De provincie Drenthe verstrekt een lening van 5,6 miljoen euro. Het resterende bedrag – 4,5 miljoen – komt van Rendo: 3 miljoen via een lening, 1,5 miljoen voor deelname in de BV.

Traag internet grote ergernis

Traag internet is in de dorpen en het buitengebied een grote ergernis. Het uploaden van enkele foto’s met verouderde technieken duurt op ongunstige plekken soms uren. Boeren komen in de knel met hun mestboekhouding omdat ze gegevens niet snel genoeg kunnen doorgeven. Sommigen hebben daarom twee internetaansluitingen. Boeren die bij elkaar in de buurt wonen spreken onderling af wie wanneer internet op kan, om opstoppingen zo veel mogelijk tegen te gaan.

Bijschrift foto: Glasvezel komt straks in de hele gemeente Coevorden te liggen, dus ook in het buitengebied. (Foto: Van Assendelft Fotografie)

Bron: Dagblad van het Noorden

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.