BBC2014 voorstander om kleine recreatiebedrijven beter te positioneren

Coevorden wil samen met de gemeenten Emmen, Hoogeveen, Borger-Odoorn en Aa en Hunze geld uittrekken voor een consulent die kleine recreatiebedrijven niet alleen helpt meer gastvrij te worden, maar ook om onderscheidend te zijn. ,,Grijze muizen redden het straks niet meer in deze sector”, zei wethouder Jan Zwiers (BBC2014) dinsdagavond tijdens de behandeling van een voorstel om kleine recreatieondernemers te leren meer gastvrij te zijn. Volgens hem moeten ondernemers veel meer inzetten op authenticiteit en beleving. ,,Ze moeten een verhaal vertellen dat bij de regio hoort.”

Streekeigenproducten kunnen daarbij prima helpen, maar daarmee wordt volgens Zwiers nog veel te weinig gedaan. De aanstelling van de consulent wordt gecoördineerd door Geopark de Hondsrug, de stichting die volgens Zwiers vooral bezig is geweest met het binnenhalen van de Unesco-status, maar nu toch echt werk moet gaan maken van promotie van het Geopark zelf.

Onprofessioneel

Kleine recreatiebedrijven als eigenaren van B&B’s en boerencampings opereren volgens de VVD in Coevorden vaak onprofessioneel. ‘Ze klooien maar wat aan, terwijl gastvrijheid toch echt een vak is’, aldus VVD-raadslid Irma IJdens, zelf voormalig Drents regioadviseur voor Koninklijke Horeca Nederland. ,,In het verleden zijn er heel wat B&B’s en boerencampings met veel subsidiegeld opgericht. Maar ondernemen in de recreatiesector doe je er niet zo maar bij. De negatieve gevolgen daarvan ondervinden we nu. De overheid zou deze kleine ondernemers nu niet opnieuw met subsidiegeld bij de hand moeten nemen om te leren hoe het dan wel moet.”

Meer geld
D66’er Arnoud de Vos ziet de aanstelling van een consulent vooral als mogelijkheid voor het Geopark nog meer subsidiegeld binnen te harken. ,,We hebben al Marketing Drenthe, Recreatieschap Drenthe, de Recron, Horeca Nederland en in Coevorden nog eens Toreco. Waarom wordt daar nu nog een organisatie toegevoegd voor advies.”

Ondanks alle kritiek ging de gemeenteraad uiteindelijk toch akkoord met het voorstel, met uitzondering van het PAC. Opmerkelijk is dat Emmen, Hoogeveen, Borger-Odoorn en Aa en Hunze het voorstel niet eens bespreken. In Coevorden kwam het louter aan bod vanwege een begrotingswijziging.

(Gedeeltelijk overgenomen uit Dagblad van het Noorden)

Gedeeld

Plaats een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *