Wolf in Zweeloo

Buitengebied weer een monument rijker

Zweeloo – Op de plek langs de N381 in Zweeloo waar bijna een jaar geleden een wolf werd gesignaleerd, is zaterdagmiddag een blijvend gedenkteken onthuld.

De officiële onthulling van het ‘monument van de wolf’, dat vooraf werd gegaan door hoornblazers, werd verricht door Lucas Wolf uit Zweeloo. Het project, een initiatief van Boermarke Zweeloo, kon worden gerealiseerd met steun van het Waterschap, Staatsbosbeheer, de VTRB en de gemeente Coevorden.

Namens de Boermarke Zweeloo liet Joop Timmer in een gloedvol betoog weten, zeer content te zijn met dit baken van herkenning. ‘Het was voor het eerst in ruim 150 jaar dat er op 7 maart 2015 weer een wolf op Nederlands grondgebied werd gesignaleerd. Het was dan ook terecht landelijk nieuws. Gezien de historische betekenis ervan, is het goed om dit voor het nageslacht vast te leggen. Tevens willen we met dit monument een zeer hardnekkig misverstand voorgoed uit de wereld helpen: ‘de wolf werd voor het eerst niet   in Noord-Sleen, maar toch echt op het grondgebied van Zweeloo gespot’, zei Timmer met een brede glimlach.

Het baken heeft een markante plaats aan een drukbezochte route gekregen, langs de parallelweg van de N381 richting de Staatsbossen. ‘Wij hopen dat zo bij menig fietser of wandelaar, de herinnering aan de veelbesproken wolf levend zal worden gehouden.’ Het is ook qua afmeting groot genoeg, om vanaf de snelweg Emmen-Drachten gezien te kunnen worden. ‘Als je het echt heel goed wilt zien, zul je er wel wat meer moeite voor moeten doen. Het gedenkteken, zal net als bij een echte wolf, wegvallen in het landschap. Je kunt het alleen maar waarnemen, wanneer je exact op de goede plek staat. Voor ons was dat ook de reden om die plek te markeren op de parallelweg, zodat iedereen er in alle rust van kan genieten.’ Het beeld is vervaardigd door ‘Kunstenaars Collectief WinKal’, van Bernard Winkel en Leo Kaldenbach.

(Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Gedeeld

Plaats een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *